WK Bodypaint update

WK Bodypaint Tera Bakker WK Bodypaint Tera Bakker WK Bodypaint Tera Bakker WK Bodypaint Tera Bakker WK Bodypaint Tera Bakker

 

Wat een ervaring! Het WK Bodypaint in Oostenrijk van vorige week.
Omdat er een hoop gebeurd is, volgt nu een beetje verlaat de update hierover.

Vrijdag 3 juli mochten we eindelijk beginnen aan het WK waar Tera Bakker zo ontzettend naar had uitgekeken. De voorrondes!
Ze deed mee in de categorie spons en penseel en had ontzettend veel tijd gestoken in haar schetsen en voorbereidingen.
De voorronde is misschien wel het belangrijkst, dit bepaalt namelijk of je überhaupt door mag naar de finale. Plus, je zet bij de voorrondes de grootste stap naar je eindklassering.

Vorig jaar eindigde Tera als 10e en we gingen heel hard ons best doen om sowieso weer in de top 15 mee te doen met hopelijk heel misschien zelfs weer een top 10 notering.
Maar aangezien er ruim 60 mensen meededen met 50 verschillende nationaliteiten beloofde dit een heel zware taak te worden.

De paintdagen worden altijd ingedeeld met thema’s. Je krijgt enkele maanden voorafgaand aan het WK het thema te horen en gaat dan aan de slag met je ideeën en schetsen en dergelijke.
Tera is iemand die vanuit haar gevoel paint. Het verhaal achter de paint is net zo belangrijk als de paint zelf. En dus maakt ze altijd bodypaints die wat met je doen. En zo ook dit jaar.
Alles op alles werd gezet om deze voorronde zo goed mogelijk en zo mooi mogelijk door te komen. En dat lukte!

The Games People Play was het thema en onderaan zal ik het verhaal neerzetten wat Tera met haar paint bedoelde.

Het was een zware dag, met temperaturen boven de 30 graden is het zowel voor een painter als voor een model ontzettend zwaar (en natuurlijk ook voor de assistenten;))
Maar het ging super. Ze zette iets ongelooflijk moois neer en na 6,5u painten was het tijd om naar de jury te gaan.
Die waren stil van dr paint. Ze waren enorm onder de indruk en dat is bijzonder!

Uiteraard daarna door naar de photoarea om alle honderden fotografen de kans te geven deze mooie paint vast te leggen en daarna gauw door naar het grote podium. Want om 20.30u werd er begonnen aan alle podiumpresentaties. Uiteindelijk waren wij om 21.30u aan de beurt en mochten we met zn drietjes het podium op. Waar ons model Noortje echt weer een super presentatie neerzette en Tera en ik vol trots naar stonden te kijken.

Tegen 23u volgde de uitslag. We kregen te horen of we door zouden zijn naar de finale…
Er werden in totaal 34 namen genoemd van laag naar hoog qua notering. En het duurde en het duurde maar voordat we wisten of we door waren. Vol verbazing hoorden we dat Tera door was, op de 6e plek! Op maar 2 punten van de nummer 3…

Wat een topprestatie!

En dus meer dan ruim door naar de finale.

 

Zondag 5 juli was de dag van de finale. En Tera had een weer een ontzettend mooie schets gemaakt en de eerste 3 uur gingen super. Helaas was het die dag nog veel warmer en stonden we in een tent die in de middag vol in de zon kwam.
Ons model Noortje voelde zich niet goed, moest uiteindelijk even gaan liggen maar helaas ging het gevoel maar niet weg.
Om een lang verhaal kort te houden, uiteindelijk moest ze naar het ziekenhuis ivm de hitte en dus ook in 1 klap alle podiumkansen weg.
Tera en Noortje onderweg naar het ziekenhuis in Klagenfurt en ik liep een beetje doelloos rond op het festivalterrein. Omdat Noortje zich gelukkig redelijk snel in het ziekenhuis beter voelde besloot ik alle spullen te laten staan en naar het ziekenhuis te gaan om ze op te halen.

Onderweg kregen via sms te horen dat we nog in de competitie zaten. En hoewel je weet dat dit niet realistisch is ga je toch haasten. En zo stonden we om 18.30 met een “opgelapte Noortje” en een energieloze Tera toch nog 45 minuten bij te werken wat het ziekenhuis had vervaagd. En natuurlijk misten we 3,5u painten en kreeg Tera haar werk niet af…

Maar het was goed om toch even langs de jury te gaan. Toch samen met zn drietjes er te staan. Te laten zien wat de schetsen waren van Tera en wat haar verhaal was. En weer kreeg ze complimenten van de jury. En hoewel we er met tranen stonden konden we toch heel even trots zijn op wat Tera wel had bereikt.

Dit was een einde waar we niet op hadden gerekend. We zijn uiteraard niet naar de photoarea geweest. Geen podiumpresentatie. Maar omdat we wel langs de jury waren geweest deden we nog wel mee in de eindklassering.
Voordat we begonnen stonden we dus op 2 punten van het podium. Nadat we klaar waren dachten we dat we als 34e zouden eindigen…

Maar uiteindelijk bleek Tera als 12e geëindigd te zijn! 12e! Met anderhalve paint.
En natuurlijk zijn we enorm teleurgesteld dat die 3e plek er niet was terwijl we er ontzettend dichtbij waren. Of sowieso de top 5. Maar wat ongelooflijk goed dat ze gewoon 12e werd van de wereld.

Het is zuur te weten dat je met een halve paint zo ontzettend hoog eindigt maar ook een ontzettende waardering en een bevestiging dat Tera op de goede weg is richting dat podium. Hoe dan ook gaat ze daar een keer staan!
En ik ben er ongelooflijk trots op wat ze dit WK heeft neergezet.

Op naar volgend jaar!

———————————
Voorronde – The Games People Play:

The games people play also has another meaning in Dutch language, next to the obvious playing a game. It’s called “een spelletje spelen met iemand”, and it means as much as: Playing someone, manipulating somebody into doing what you want that person to do.

With my bodypaint I tried to paint just that. In particular manipulating a child, abusing a child.
On the front you see a hand, representing the abuser which is holding a stick. On the stick is a mask attached which he controlles . A mask, because the child has to hide what is actually happening at home.

On the backside I tried to paint the unfairness. An opponent who cannot be beaten. You see a little girl holding her stuffed animal standing across a much bigger opponent.

Do not think this doesn’t happen in your neighbourhood! We have to make sure we tell our children what is normal and what isn’t. Be sure your children know they can come to you, not only your own children, but also children around you. Because in many cases it’s their own father who is the abuser.

Don’t close your eyes, be alert and remember that you can make a big difference for someone!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *